2017. szeptember 14., csütörtök

Minden, Minden- Everything Everything (Könyv)

Minden, Minden---DE TÉNYLEG MINDEN!

legalábbis addig a percig, míg aztán (egy átvírasztott éjszaka után) be nem fejezed a könyvet. Magába szippant, elragadt, felemel, majd beleveri az orrodat a sárba és bocsánatot sem kér. Következzen Nicola Yoon (vagy borítosan: nicola yoon) Minden Minden c. könyve!

– Szoktál azon gondolkodni, hogy milyen lenne az életed, ha megváltoztathatnál egy dolgot?






"Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, 
de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például 
nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. 
És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége."

Maddy az egész világra allergiás -ha kilépne a sterilizált burokból, amelyben él, az akár az életébe is kerülne. Aztán az új szomszédja , Olly ráébreszti arra, hogy élni nem ugyanaz , int életben maradni. Első szerelem pedig csak egyszer van az életben, és Maddy készen áll kockáztatni
 MINDENT, MINDENT,
hogy kiderüljön, hova vezet majd.


      "Gyönyör és lírai" írja róla a New York Times, és biztos vagyok benne, hogy erről a könyvről ennél nagyobb és tisztább igazságot nem is állíthatna. Egy teljesen friss, elvont és mégis annyira aktuális szerelmi történet egy lányról és egy fiúról, akik a problémáiktól csak érdekesebbek lesznek, de nem kevésbé érezhetőek és élvezhetőek.
      Madeline egy igazi könyvmoly, több könyvet olvasott már , mint te vagy én, vagy akár mint, mi ketten összesen, és ez nem is furcsa tekintve, hogy korlátozott szórakozási lehetőségei között ez az egyik, amiből szinte sosem fogyhat ki. Ennek a lánynak  (aki nem mellesleg már nem alsó tagozatos) A kis herceg a kedvenc könyve. Baj lenne ez? Nem. Hihető? Nem igazán. Miért annyira találó mégis? Mert azt szimbolizálja, hogy Maddy mennyire felnőtt és mégis gyerek maradt elrekesztve a szociális élettől. Egy lány barátok, ellenségek, csipkedős rokonok, és undok elárusítók nélkül, csak a könyvek mélységeit érezheti és elképzelheti, hogy milyen egy érintés, és lopott pillantás vagy a csalódottság könnyei. De aztán megjelenik Olly, Maddy ellentéte MINDEN szemszögből. Ő valódi, egy sérülésekkel, vágyakkal, és hormonokkal teli jóképű srác, akiért kedves hölgyeim lehet máris olvadozni, tessék, tessék! És már a könyv ötödik oldalán úgy éreztem, hogy na persze, hogy jön a jóképű menőgyerek, aki védi a családot és bosszantja Maddy-t, ahogyan azt egy rendes YA könyvben lévő főszereplőnek illik. Azonban mégsem így lett. Számomra ebben a könyvben az egyik hatalmas plusz pont Olly karakterének jár, mert habár minden megvan benne, ami magához láncolja a női olvasókat, mégis van mélysége. Tetszik neki a lány, és ezt bevallja. Tesz kettőjükért, aggódik és néha kétségbe esik, megmagyarázza az érzéseit és nem csak macsó, néha nem tudja , hogy hogyan kéne viselkedjen , és ez így van rendjén egy ennyi idős fiúnál. Nem emlékszem, hogy bárki is tudott volna eddig teljesen normálisan viselkedni a szüleim előtt. Egy több dimenziós férfi karakter, aki nem csak önfeláldozó és jóképű vagy erős és jóképű, vagy vámpír és jóképű, de igazán emberi karakter is, aki tudja mi a helyes mégis meginog azt tenni, aki néha átverhető és aki elfogadja és esélyt ad az embereknek (nem csak Maddynek). Az ő szerelmük és közeledésük annyira igazi, valóságos és kínos, hogy az már szinte fáj. Szóval a karakterek isteniek és a két főszereplő szócsatái még inkább imádnivalóvá teszik a szerelmi szálat.

"Madeline: Milyen színű a szemed? 
Olly: kék 
Madeline: Kicsit pontosabban, légyszi! 
Olly: jézusom. nők. óceánkék 
Madeline: Atlanti vagy Csendes? 
Olly: atlanti. és a tiéd? 
Madeline: Csokibarna. 
Olly: kicsit pontosabban, légyszi 
Madeline: 75%-os kakaóvajsötét csokibarna 
Olly: hehe, az szép"

A történet? Arról nem tudok ódákat zengeni. Kevés karakterrel operál és mégis valahogy kidolgozatlanok maradnak, olyan dolgokról nem esik szó, amiket tényleg érdekes végiggondolni egy ilyen betegségben szenvedő karakter esetén. Ezen kívül igazán kiszámítható. Ha eddig legalább tíz könyvet olvastál a háziolvasmányokon kívül , akkor kérlek írd le pár gondolatjellel, hogy szerinted mi fog történni, és majd a könyv végén te is megérted, hogy miről beszélek.

Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, mert érint olyan témákat, amikről tudni érdemes sőt kell is, ezen kívül pedig nem egy hosszú könyv pár óra alatt kiolvasható és nagyszerű szórakozást nyújt remek illusztrációkkal.

Oh és még valami! Ha van rá lehetőség azt a kiadást olvassátok, amiben nincsenek képek a filmről. Már nem azért mert film ellenes lennék (nem is láttam, bár lehet nem is fogom megnézni), csak nagyon le tud lombozni, mikor elképzeled a szereplőket meg a kisugárzásukat a sárga árnyalatát és érzed a szellőt, majd amikor a legkevésbé számítasz rá benyomnak az arcodba és csomó filmből kivágott képet. Hát az csak olyan...nyeh.

Nos jó szórakozást és ne feledjétek : "Az élet egy ajándék"

(habár nem láttam a filmet , mégis úgy gondolom ez szám nagyon talál a könyvhöz)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése